En man i hatt och överrock, Alfred Westholm, med en väldig förvaringskruka från Cypern. Krukan är lika stor som mannen och han håller armarna om den, men når inte runt.
Foto
Upphov: Okänd. Etnografiska museet

Alfred Westholm på Historiska museet

År 1927-1931 arbetade en grupp svenska arkeologer på Cypern, som då var en brittisk koloni. Projektet kallades Den Svenska Cypernexpeditionen och var ett samarbete mellan Sverige och de lokala myndigheterna på ön. Alfred Westholm var en av de svenska arkeologer som ledde expeditionen. Genom utgrävningar på trettio olika platser kunde man kartlägga Cyperns historiska utveckling under 7000 år, från stenåldern till romersk kejsartid (ca 6500 f Kr till ca 500 e Kr).

Arkeologerna arbetade tillsammans med lokalt anställda arbetare. De hittade ungefär 18 000 föremål. Enligt överenskommelse mellan länderna packades alltsammans i trälårar och togs med båt till Stockholm 1931. I ett ganska kallt och dåligt hus bakom Historiska museet jobbade personalen sedan i flera år med att analysera, konservera och registrera föremålen. 1942 visades en del av materialet i en utställning på Historiska museet, ”Före Fidias”.

En del av föremålen skickades sedan tillbaka till Cypern, och finns idag på museum i landets huvudstad Nicosia. Resten av materialet finns kvar i Stockholm, på Världskulturmuseerna. Många föremål är utställda på Medelhavsmuseet, men det finns väldigt mycket mer i museets magasin.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad