I den här artikeln diskuteras rotemannens roll under slutet av 1800-talet. Förutom att sköta folkbokföringen fick rotemannen också arbeta som en dåtida socialsekreterare och stötta människor i nöd. I ett exempel från Maria församling får vi möta en familj som får fattigunderstöd. Föräldrarna anmäls både till polis och roteman, då grannarna i det ruffiga trähuset på Högbergsgatan anser att barnen missköts. I sina försök att hjälpa familjen sköter rotemannen Folkeson kontakterna med fattigvårdsstyrelsen. Han hjälper också till på ett mer konkret sätt och sänder mat till familjen och låter äldste sonen dagligen komma och äta smörgås. 14 sidor.
Källmaterialet som denna text baseras på är folkbokföringsuppgifter från åren 1878-1929, då industrialiseringen pågick som mest intensivt. Artikeln avslutas med en sammanfattning på engelska.
Utdrag ur Studier och handlingar rörande Stockholms historia. 6. – 1989. – S. 29-42
Rotemännen som socialsekreterare / Per Thullberg
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Thullberg, Per (f. 1945)
Utgivningsår
1989
Utgiven av
Stockholms stadsarkiv
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad