Omslagsbild Kung Vankelmod
Litteraturtips
Författare: Gustaf-Janson, Gösta (1902-1993). Stockholms stadsbibliotek

Kung Vankelmod / Gösta Gustaf-Janson

Det blåste snålt på Stureplan och i luften flög det små ilskna, hårda snökorn. Spårvägsrefugerna var fulla av människor, surmulna, trötta och nervösa. Jul i faggorna, ett enda litet helvete av jäkt och spring och var skaffa pengar någonstans…
Sexan lät vänta på sig. Han stod och fantiserade om, hur det skulle blivit med Helena i stället. Det hade ju varit nära ögat. Sämre eller bättre, det var inte lätt att säga. Bråkigt kanske men inte tråkigt. Och en sak alldeles viss – de skulle ha talat samma språk och på samma våglängd.

När boken börjar är det 1940-tal och pågående världskrig. Jan, en av sönerna i den välbärgade familjen Waebel, har flyttat in i en egen våning i familjens hus på Östermalm. Äktenskapet med Aina är inte lyckligt, de båda är alldeles för olika. Den dominanta modern fortsätter att lägga sig i och styra deras liv och det är en ständig källa till bråk. Dessutom inser Jan att den övriga familjen Waebel står på nazisterna sida.

Boken utspelar sig i Stockholm på 1940-talet, mestadels på Östermalm. Den är full av miljöbeskrivningar från stadsdelen, även inomhusmiljöer. 302 sidor.

Kung Vankelmod är den sista delen i trilogin om familjen Waebel. De föregående delarna är Pärlemor och Kastanjeprinsessan.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad