Omslagsbild Kastanjeprinsessan
Litteraturtips
Författare: Gustaf-Janson, Gösta (1902-1993). Stockholms stadsbibliotek

Kastanjeprinsessan / Gösta Gustaf-Janson

Han följde henne hem. Det hade blivit svalare i luften. Vinden som kom utifrån Gärdet smakade höst. Karlavägens lindar stod och prasslade med sina löv. Rätt mycket folk var ute och promenerade, det var en klar och vacker kväll. Men Jungfrugatans mörka ränna låg nästan alldeles tom ända fram till kyrkan.
De stannade utanför nummer 11. Han kysste henne och lovade, att om ingenting annat kom i vägen så skulle han titta upp till henne i morgon igen. Hon vinkade åt honom, när hon försvann in i den svarta porten. Trappljuset var visst trasigt.

Jan och Klemens, de båda sönerna i den välbärgade familjen Waebel, har flyttat ut från våningen på Östermalm. Deras överbeskyddande mor försöker behålla kontrollen över dem, speciellt deras kärleksliv. Hon blir bekymrad när Jan träffar en frånskild kvinna, otänkbar som framtida medlem i den fina familjen. Men den unga skådespelande Aina är ännu mer olämplig…

Boken utspelar sig i Stockholm på 1930-talet, mestadels på Östermalm men även i Vasastan. Den är full av miljöbeskrivningar från stadsdelarna, både utomhusmiljöer och interiörer. 372 sidor.

Kastanjeprinsessan är den andra delen i trilogin om familjen Waebel. Den första delen är Pärlemor och den avslutande delen Kung Vankelmod.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad