Henning Bergers skylt vid Strandvägen.
Text
Författare: Berger, Henning (1872-1924). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Henning Bergers roman Fata Morgana

Skyltens text:

Solen låg vit som krita på Strandvägens fasader. Balkongernas cementgolv och bukiga smidesräcken kastade en sista krympande fläck av sned skugga på putsytorna.

Där de var i ockra eller kräm blev fläcken blåare, men hade balken spädaste hallonblandning i färgen var skuggbården kyligt svart. Det var en smältande varm förmiddag i slutet av maj.

I hörnhuset nummer 12 - till namnet direktör Bendels egendom - stod den halta portvaktsfrun på portalens översta trappsteg och stirrade mot droskstationen vid Grevbosluparnas kiosk.

Ur romanen Fata Morgana (1911) av Henning Berger.

Huvudpersonen Helge Bendel, författarens alter ego, bor i romanen på Strandvägen 12, men enligt författaren själv var det nummer 11 han hade i tankarna. Skylten är dock placerad där Grevgatan möter Strandvägen, mellan Strandvägen 15 och 17. Huset vars hörn syns i bilden är nummer 17.

När romanen publicerades 1911 var det här en nybyggd del av staden. Strandvägen stod färdig lagom till Stockholmsutställningen 1897.

Skylten invigdes 1993.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad