Lars H Gustafsson, barnläkare och författare, har skrivit en bok om sina tre stora förebilder Ellen Key, Anna Lindhagen och Elsa Laula Renberg, alla delvis verksamma i Stockholm. I förordet avslöjar han själv anledningen:
Vi kan fortfarande låta oss inspireras av Ellen Keys visionära klarsyn kring barns behov och rättigheter. Av Anna Lindhagens engagemang för utsatta barn i Stockholm och krigsdrabbade barn i Europa. Och av Elsa Laula Renbergs livslånga kamp för samiska barns rätt till skolgång och vidareutbildning på samma villkor som andra barn. Alla var de engagerade i rösträttsrörelsen och bidrog var och en på sitt sätt till att Sverige år 1919 fick allmän och lika rösträtt. De hade också en förmåga att koppla ihop frågorna om kvinnors och barns rättigheter med dem om fred, miljö och social rättvisa.
I boken görs också en koppling till nutida aktivister och vägvisare: Greta Thunberg, Malala Yousafzai och Tabata Amaral. 239 sidor.
Innehåll
Förord
DEL 1 EN EGEN VÄG
Ellen Key och den gyllene regeln
Missmod och hopp om livet (brev till Ellen Key)
De många rottrådarna
Identitet – att välja själv
DEL 2 FÖRVANDLAD OCH BEFRIAD
Anna Lindhagen och den skrattande makten
Övergångar och inre jämnmod (brev till Anna Lindhagen)
Unga vägröjare
Den gömda skatten
DEL 3 MEDKÄNSLA OCH OMSORG
Elsa Laula Renberg och den samiska kampen för rättvisa
Mer liv än död (brev till Elsa Laula Renberg)
Dags att styra ut
Omsorg i ögonhöjd
Kärlekens väg
Efterord
Litteratur
Glöd och visdom : mina vägvisare för barnets rättigheter / Lars H Gustafsson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Gustafsson, Lars H. (f. 1942)
Utgivningsår
2020
Utgiven av
Norstedts
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 9789113101675
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad