Elsa Laula var en samisk feminist och aktivist. Hon föddes 1877 i Vilhelmina socken i södra Lappland och avled av tuberkulos 1931. Hon kämpade för samernas rättigheter och var med om att grunda Lapparnes Centralförbund 1904. Beslutet togs i lappkåtan på Skansen och förbundet flyttade in i en lokal på Klara södra kyrkogata i Stockholm. Under sin tid i huvudstaden knöt hon kontakter med dåtidens kvinnosakskämpar i Fredrika Bremerförbundet.
Elsa Laula var speciellt engagerad i utbildningsfrågan och krävde att samiska barn skulle få bättre undervisning. Själv utbildade hon sig till barnmorska vid Barnmorskeläroanstalten på Wollmar Yxkullsgatan i Stockholm.
Det här kapitlet berättar om hennes liv och hennes kamp. 3 sidor.
Utdrag ur Västerbotten / Västerbottens läns hembygdsförenings årsbok 1978:3. – 1978. – S. 210-212
Elsa Laula - vilhelmina-samiskan som blev sitt folks sändebud / Bo Lundmark
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Lundmark, Bo (f. 1944)
Utgivningsår
1978
Utgiven av
Västerbottens läns hembygdsförening
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad