Hjalmar Stolpe i Japan 1884
Foto
Fotograf: Oscar Ekholm. Etnografiska museet

Hjalmar Stolpe iklädd kimono och med solfjäder (fläkta) i handen

Den 5 december 1883 lämnade HMS Vanadis Sverige för en resa jorden runt. Det var en vetenskaplig resa men också en diplomatisk resa där Sverige skulle stärka sina förbindelser med omvärlden. Med på resan var bland andra Prins Oscar Bernadotte.

Ett av de vetenskapliga uppdragen var också att bedriva etnografiska studier och samla in etnografiska föremål. Hjalmar Stolpe hade länge drömt om ett etnografiskt museum i Stockholm och det blev också han som fick uppdraget att åka med Vanadis tillsammans med en ung fotograf, Oscar Ekholm. Under 1870-talet hade Stolpe genomfört omfattande utgrävningar i Birka på Björkö.

På den här bilden befinner sig Stolpe i Japan dit Vanadis kom den 26 augusti. Bredvid Stolpe sitter Imaizumi Yusaku (1850 – 1931). Han var Verksam vid Guimetmuseet i Lyon på 1880-talet och vid inrikesministeriet/undervisningsministeriet i Japan 1884. Han fungerade som tolk till Hjalmar Stolpe och hjälpte även till med insamlandet av etnografika. De båda hade träffats tidigare i Lyon vid Guimetmuseet innan det museet flyttade till Paris. Den 8 oktober lämnade Vanadis Japan.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad