Svartvitt vykort som avbildar Ringvägens trafiklandskap med Skanstull och Åhlensklockan
Bildkonst
Konstnär: anonym. Kungliga biblioteket

Åhléns tidkula vid Skanstull

En detalj värd att uppmärksamma i bilden är Skanstulls trogna klocka i form av en klotrund skapelse. Den har funnits på plats ända sedan 1942. Den gör inte så mycket väsen av sig men är samtidigt ett välkänt landmärke.

Den skapades av konstnären och reklammannen Anders Beckman. Klockan har fyra urtavlor i olika väderstreck samt en dalahäst på toppen. Varför finns hästen där då? Jo, Åhlén & Holm grundades i Insjön i Dalarna i slutet av 1800-talet. Det var först på 1980-talet som man bytte namn till Åhléns.

Anders Beckman vann tävlingen som Åhlén & Holm hade utlyst om vem som bäst kunde utforma en klocka utanför Åhléns på Södermalm. Klockan kändes säkert mycket modern på 1940-talet med sin lysande neongloria (omöjlig att se på bilden) och bolliknande form. Själva Åhlén & Holmsbyggnaden har genomgått flera ombyggnader för att anpassa sig till 1900-talets ökade krav på sortiment och butiksmiljö.  

Anders Beckman var konstnär och gjorde bland annat flera reklamaffischer för flygbolaget Aerotransport. Nedan kan en av hans reklamaffischer beskådas. Nämnas ska också att Åhlénsklockan vann Stockholms stadsmuseums tävling Lysande skylt år 2017.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad