Lars Ardelius litterära skylt vid Munkbron 1.
Text
Författare: Ardelius, Lars (1926-2012). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Lars Ardelius roman Tid och otid

Skyltens text:

Helt nära ligger Munkbron och där säljer madamerna mjöl, gryn och kroppkakor. Även smör, ägg och fläsk, vilt, bär och levande höns, ja, Nära nog allt utom brännvin. Och vid kajen ligger mängder av nymålade roddbåtar, alla till salu. Vad kostar en roddbåt? Nej, inget att tänka på. Det håller upp, har slutat dugga och Jakob stannar för att åter fälla ihop paraplyet, men Maja vill inte; det känns så tryggt under den mörka lilla kupolen, som om de redan hade ett eget hem. Och Jakob ger med sig. De trycker sig samman under paraplyet och följer slottskajen bort mot Myntgatan med Gustav Vasas staty i fonden.

Ur romanen Tid och otid (1978) av Lars Adelius.

Lars Ardelius var sjöman, konstföreläsare, lärare och psykolog och han debuterade som författare 1958. Han har skrivit självbiografier, historiska romaner, reseskildringar och dramatik. Tid och otid är en episk krönika som ingår som del två i en historisk romantrilogi. Den utspelar sig mot slutet av 1800-talet och tar vid där den första delen Och kungen var kung slutar. Serien avslutas med Provryttare som följer händelserna fram till andra världskriget. Ardelius skildrar det stora genom det lilla. För romanen Tid och otid belönades Ardelius med Aniarapriset.

Skylten invigdes 2007.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad