Gatubild
Foto
Fotograf: Forsén (SvD). Stadsmuseet i Stockholm

Johan Tobias Sergels (1740-1814) födelsehus

I detta hus som låg på Jakobsbergsgatan 14 i gamla Klara föddes Johan Tobias Sergel år 1740. Fotot är taget precis innan huset ska rivas på 1940-talet.

Johan Tobias Sergel är en av de mest kända konstnärerna från den gustavianska tiden. Hans pappa invandrade till Sverige från Tyskland och pappan arbetade i Stockholm som hovbrodör. En hovbrodör är en hantverkare som var anställd vid kungliga hovet och som exempelvis sydde guldstickade rockar, gardiner och kuddar.

Man upptäckte tidigt att Johan Tobias var begåvad och han fick studera för några av den tidens mest kända konstnärer. 27 år gammal fick han ett stipendium för att resa utomlands och studera. Han besökte Rom, Neapel och Paris. Det slutade med att han stannade 12 år utomlands. Den svenske kungen Gustav III följde Sergels karriär på avstånd men kallade till sist hem honom till Sverige. Detta kunde Sergel inte tacka nej till även om han kanske hellre hade velat stanna i Frankrike där han gjort en lysande karriär.

Väl tillbaka i Stockholm blev han professor vid Konstakademin, han fick utmärkelser och adlades. Det sägs dock att han ofta var nedstämd och drabbades av djupa depressioner trots alla sina framgångar.

 

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad