Omslagsbild På Sergels tid
Litteraturtips
Författare: Palmqvist, Bertil (f. 1938). Stockholms stadsbibliotek

På Sergels tid : bilder ur ett 1700-tals liv / Bertil Palmqvist

Staden var honom vedervärdig denna afton. Malmarna var bondland. I hans minne uppsteg de vidsträckta förstäderna till Rom som varit skrämmande men ändå städer. Han tog vägen genom själva Stan för att komma till Söder. Mycket folk rörde sig i de smala gränderna, magra, fula, spöklika tyckte han i sin dysterhet. Det hade regnat under dagen, ett av de första riktiga höstregnen vilket gjorde luften tungandad som en tjock fäll. I Staden var det som att vandra i en svinstia bland pottornas tömningar, soporna, smutsen. Stanken var förfärlig när fötterna trampade i träcken.

Den här biografin över konstnären Johan Tobias Sergel är skriven med Sergel själv som berättare. Vi får följa honom genom livet, med det som skulle kunna ha varit hans egna ord. Det handlar förstås om hans konstnärskap, men ännu mer om privatlivet med vännerna och den stora kärleken, Anna Rella, och med huvudstaden som kuliss.

Boken är illustrerad med Sergels teckningar och varje kapitel innehåller ett avsnitt med faktauppgifter kring kapitlets handling. 169 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad