Omslagsbild Om inte nu så när
Litteraturtips
Författare: Thor, Annika (f. 1950). Stockholms stadsbibliotek

Om inte nu så när / Annika Thor

Hon halvsprang genom snömodden på Gustav Adolfs torg och följde kajen längs Strömmens nordsida mot Drottninggatans mynning, där hon vek av åt söder förbi Riksdagshuset och kom ut på Myntgatan, på alla sidor omgiven av dystert smutsbruna myndighetsbyggnader. I samma ögonblick som hon såg gjutjärnsbron i gatans förlängning for en droskbil förbi och stänkte lortig halvsmält snö över hennes ben och kappfåll. Hon skulle bli tvungen att gå tillbaka till kontoret med fläckiga strumpor, hon kunde inte kosta på sig att köpa ett par nya på vägen dit.

Boken inleds år 1938 och inom en snar framtid ska Andra världskriget bryta ut. Ilse är judinna och har redan flytt från Berlin till Stockholm, undan nazisternas förföljelser. Men hon trivs inte i den nya, kalla staden och hon oroar sig för sin familj som är kvar i Tyskland. I väntan på att de också ska kunna fly försöker hon skicka pengar till dem. När hon får jobb hos pälshandlare Löwenstein och han erbjuder henne betalning för extra tjänster, kan hon inte tacka nej.

Ilses öde vävs samman med andra stockholmares i en roman om lojalitet, kärlek, svek och inte minst det personliga ansvaret i svåra tider. 487 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad