Samer har bott och verkat i Stockholm åtminstone sedan 1400-talet. Till en början kan det ha varit ofrivilligt, då det förekom att samer visades upp som kuriositeter. Även senare exotiserades samer och fick till exempel uppträda inför utländska diplomater.
I det här kapitlet om samiskt liv i Stockholm berättas om de källor som finns, både berättelser och arkeologiskt material. Hur levde samerna i huvudstaden? Vad hade de för ställning i samhället? Och varifrån kommer egentligen namnet Lappkärrsberget? Ett delkapitel handlar om Johan Graan, den ende same som adlats.
Kapitlet innehåller flera bilder och avslutas med en käll- och litteraturförteckning. 27 sidor.
Utdrag ur Tillfälliga stockholmare : människor och möten under 600 år. – 2017. – S. 45-71
Samer i imperiets mitt : samiskt liv i det tidigmoderna Stockholm - en glömd historia / Jonas M. Nordin
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Nordin, Jonas M. (f. 1970)
Utgivningsår
2017
Utgiven av
Stockholmia
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 978-91-7031-299-1 ; ISBN 91-7031-299-0
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad