Arbetartåget anordnades av Stockholms Arbetarekommun och var en demonstration med ungefär 50 000 deltagare den 8 februari 1914. Manifestation var ett svar på en den politiska högerns kampanj för mer pengar till försvaret. Höjdpunkten i denna högerns kampanj var bondetåget som ägt rum den två dagar tidigare.
De demokratiska krafterna ansåg att bondetåget var en direkt utmaning mot demokratin. I kungens tal till bondetåget, det så kallade borggårdstalet talade han om min armé och min flotta och militärens oeftergivliga krav.
Bondetåget sågs som en politisk statskupp för att stärka kungamakten. Arbetartåget blev en maktpolitisk demonstration mot herremakt och för demokrati.
Arbetartåget ville i stället för att öka anslag till försvaret arbeta för att lösa den så kallade sociala frågan: bostadsnöd, arbetarskydd, arbetslöshet, hälsovård, fattigvård, kriminalvård och sjukförsäkring.
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Ellqvist, Oscar (1867-1937)
Skapad
8 februari 1914
Utgiven av
-
Objekt-ID
Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
SE/ARAB/3331/1220
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.