Omslagsbild Kristina Gyllenstierna
Litteraturtips
Författare: Flemberg, Marie-Louise (f. 1944). Stockholms stadsbibliotek

Kristina Gyllenstierna : kvinnan som stod upp mot Kristian Tyrann / Marie-Louise Flemberg

Kristina Gyllenstierna är bara 25 år när hennes make, riksföreståndaren Sten Sture dy, dör i kriget mot Danmark. Hon blir änka med fem små barn och ett sjätte på väg. När danskarna några månader senare har belägrat Stockholm är det Kristina som tar befälet och försvarar Stockholms slott. Men situationen blir ohållbar och efter förhandlingar med den danske kungen Kristian kapitulerar hon och hennes anhängare. Snart följer Stockholms blodbad…

Boken berättar både om Kristina Gyllenstiernas liv och om det politiska spel som ledde fram till blodbadet. Vem var hon och vad hände egentligen? Hur kommer det sig att denna unga kvinna plötsligt bestämde sig för att ta strid mot den överlägset starkare danske kungen? Hur har hon blivit bedömd av eftervärlden? Och varför är hon så bortglömd?

I mitten av boken finns ett uppslag med några illustrationer, bland annat ett porträtt av Kristina Gyllenstierna från Krapperups slott i Skåne och en avbildning av henne från ett altarskåp i Västerås domkyrka. Boken avslutas med ett utförligt personregister. 240 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad