Under första världskriget ransonerades maten genom ett kupongsystem. Livsmedelsnämnden skapades som en kommunal myndighet med ansvar för mathushållningen i staden. Ransoneringarna pågick även en tid efter kriget.
I den här skrivelsen svarar Livsmedelsnämnden på en fråga från en A. Diemer om vad som gäller för utlänningar i ransoneringshänseende. Av texten framgår vilken mängd olika ransoneringskuponger som fanns: till exempel bröd-, socker-, mjölk- och julgransljuskort! Dessutom fanns "diversekort" som gav rätt att handla vissa varor, men dessa tilldelades inte utlänningar, de fick istället så kallade främlingskort.
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Stockholms stads livsmedelsnämnd
Skapad
18 januari 1919
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0562/Livsmedelsnämnden/B IV d år 1918
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.