Första sidan av artikeln "Herr Medelsvensson ser på tomter" från tidningen "Hem i Sverige - tidskrift för bygge, trädgård och hemkultur".
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Herr Medelsvensson ser på tomter 1935

Nationalföreningen mot emigrationen bytte både namn och inriktning under 1920-talet när utvandringen hastigt minskade. Under 1930-talet hade man gått från att arbeta för arbetarklassen till att främst vända sig till den lägre medelklassen.

För Sällskapet hem i Sverige, som föreningen nu kallade sig, tog egnahemsarbetet över. Man riktade in sig på ”alla som hysa intresse för, sträva efter eller hysa planer på att skaffa sig ett eget hem i en eller annan form” – men mest på egnahemsbyggarna i storstäderna.

I artikeln ”Herr Medelsvensson ser på tomter”, ur tidningen ”Hem i Sverige – tidskrift för bygge, trädgård och hemkultur”, från 1935, får vi se vem som bestämmer var skåpet – eller snarare huset – ska stå när familjen Medelsvensson letar tomter i det som nu är Stockholms förorter. Tidskriften fanns kvar ända in på 1960-talet. Läs hela artikeln genom att klicka på bilden.

På Stockholms stadsarkiv finns samtliga nummer av tidningen från 1935-1941 och 1946-1960.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad