Kvinna står på en trottoar
Text

Stockholmsflickan 1959-1960 i Åhlén & Åkerlunds bildarkiv

I den stora bildsamlingen efter Åhlén & Åkerlunds bildarkiv finns bland många serier en som handlar om flickor. Det är allvarliga flickor, badflickor, flickor och blommor, inomhusflickor m.fl. Bland dessa finns också en fotosamling som kallas Stockholmsflickan, eller Stockholmskan. Serien innehåller foton som är porträtt av unga, vackra, modellflickor i kända Stockholmsmiljöer åren 1959 - 1960. Baksidestexterna antyder en slags modeparad där klänningar, dräkter och hårfrisyrer står i centrum. Här ett flickporträtt som är både roligt och intressant både på grund av tidsperspektivet och begreppen flickor och mode som ändrat sig sedan 1960. Inte minst bildtexten är rolig.

En riktig ”Mälardrottning” ute på Skeppsholmsbron med de kungliga kronorna. Nysminkad ser hon ut med tydlig kajalpenna runt ögonen och den lilla valpen som dekorativt blickfång. Hon står världsvant framför Skeppsbron som med sina klassiska husfasader i Gamla Stan ståtar med Tyska kyrkans torn som igenkännbart riktmärke. 1959. Foto: Kerstin Strömberg.

När du klickar på fotot kommer ytterligare en flicka fram vars text är: En blond flicka i tidstypisk pepitarutig dräkt stående på Storkyrkobrinken i Gamla Stan. Hon verkar stå i en skämtsam farvälscen med någon ung man och bilden har följande bildtext: ” Mötas och skiljas…Flickan nedan som tar farväl av sin hjärtevän är klädd i modern dräktklänning i brunt och vitt med brett skärp kring midjan”. 1960. 

Nina Linder

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Elevteckning från Anna Sandströms skola

Elevteckning från Anna Sandströms skola

Porträtt av okänd modell, som visar kläder sydda vid Augusta Lundins modehus

Porträtt av okänd modell, som visar kläder sydda vid Augusta Lundins modehus