Vid mitten av 1800-talet infördes ett så kallat reglementeringssystem för att kontrollera prostituerade kvinnor. De var tvungna att skriva in sig på Besiktningsbyrån och regelbundet låta sig undersökas av läkare. Orsaken var främst att stoppa spridningen av könssjukdomar men också för att kontrollera kvinnornas beteende i ett större perspektiv. I det här kapitlet diskuterar författaren tidens syn på prostitution i början av 1800-talet, reglementeringssystemets framväxt och till slut motståndet mot det i slutet av århundradet. Platsen är Stockholm men jämförelser görs också med andra europeiska städer. Kapitlet avslutas med en sammanfattning. 29 sidor.
Offentliga kvinnor i offentliga rum : prostitutionens reglementering i 1800-talets Stockholm / Yvonne Svanström
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Svanström, Yvonne (f. 1965)
Utgivningsår
2001
Utgiven av
Atlas
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-89044-76-2
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Uppdaterad