Litteraturtips
Författare: Stenhammar, Anne-Marie (f. 1950). Stockholms stadsbibliotek

Mjölkdroppen : filantropi, förmynderi eller samhällsansvar? / Anne-Marie Stenhammar

Sverige har idag en mycket låg barnadödlighet, ungefär tre barn av tusen dör före fem års ålder. Föräldrarna har kontakt med barnavårdscentraler där de får stöd och rådgivning och barnens hälsa kontrolleras noga under lång tid. Det är stor skillnad mot slutet av 1800-talet. Då dog fler än hundra barn av tusen och samhället tog inget ansvar alls för familjerna.

År 1901 i Stockholm startade därför Mjölkdroppen efter att en privatperson donerat 5000 kronor. Där kunde fattiga mödrar få hjälp med sina barn. Den huvudsakliga uppgiften var att ge en speciell mjölkblandning till de barn som hade mödrar som inte kunde amma. Men det fanns också möjlighet till läkarundersökningar och undervisning i barnens skötsel.

I den här boken går det att läsa om Mjölkdroppens verksamhet och utveckling mot den barnhälsovård vi har idag. Boken innehåller också berättelser från människor som kommit i kontakt med Mjölkdroppen på olika sätt, bland annat Karin som föddes 1931 på Södermalm och hade en för tiden mycket modern pappa som både körde barnvagn och bytte blöjor! 198 sidor. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad