Kapitel/artikel
Litteraturtips
Författare: Bernström, John (1903-1989). Stockholms stadsbibliotek

Stockholmarna och de vilda djuren / John Bernström

En lite gammalmodig men underhållande text om främmande djur, inhemska och utländska, som dykt upp i Stockholm genom historien.

I äldre tiders Stockholm fanns aldrig någon djurpark för exotiska djur, men kungahuset tog inte sällan emot levande varelser från fjärran platser som gåvor. På 1560-talet kom det första lejonet till Sverige, vilket lär ha varit en märkvärdig upplevelse, men utländska besökare var inte särskilt imponerade, eftersom lejon fanns hos kungligheter i flera andra länder. Älgar och renar, däremot, var spännande. Under Erik XIV:s tid kunde tillresta gäster träffa tama renar i slottsträdgården.

Drottning Kristina fick 1648 både en struts och ett lejon. Två år senare arrangerades djurhetsning, som underhållning för de kungliga, där lejonet deltog, men det gick inte alls som planerat. Lejonet fick möta en rad olika djur, men visade ”ringa courage”. Det blev till och med skrämt och lät sig jagas runt av en ”liten brokig ko”.

Med djuren följde ibland skötare från andra länder, till exempel Bugdan Balatzen Tatter, troligen tatar (ett turkiskt folk i Ryssland), som under slutet av 1500-talet tog hand om importerade björnar, dromedarer och åsnor.

21 sidor. Några samtida djurillustrationer.

Utdrag ur Stockholm 1252-1952 : en minnesskrift. - 1951. - S. 67-87

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad