Dom mot Siri Thunström
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Domen mot Siri Thunström 1921

Utslaget i rättegången mot ”börsdrottningen” Siri Thunström från 1921.

Fröken Thunström stod anklagad för att ha försnillat närmare 4 miljoner kronor från AB Göteborgs Bank.

Bakgrund: 
Siri Thunström föds 1872 i Norrköping. Hennes far är egenföretagare och hon arbetar på själv på bank. På vis får hon tidigt en inblick i hur finansvärlden och aktiespekulationer fungerar. Under 1910-talet stiger aktiekurserna skyhögt. Siri börjar handla med aktier. Snabbt bygger hon upp ett kapital. 1917 flyttar hon till Stockholm för att göra affärer på heltid. Hon hyr en lyxsvit på Grand hotell. Med en egen direkttelefon till börshuset och aktieaffärer för tiotusentals kronor om dagen gör hon sig legendarisk. Den folkskygga och neurotiska börsdrottningen lever ett isolerat liv i lyx.

1918 faller aktiekurserna, Siri förlorar pengar snabbt. För att kunna betala för sitt lyxliv lånar hon pengar på kredit. Med hjälp av den, noga beräkningar och en bankkurir flyttar hon pengar mellan banker. Till slut överstiger kreditlånen den faktiska summan som hon kan betala tillbaka. Krediten dras in och hon blir avslöjad. Det saknas 3,7 miljoner kronor, ett värde på ca 30 miljoner kronor idag.

Efter en långdragen rättegångsprocess döms Siri till straffarbete för bedrägeri på Stockholms läns- och straffängelse. Då hon bedömts som mentalt instabil hamnar hon på mentalsjukhuset Stockholms Hospital (i folkmun ofta Konradsberg) istället.1922 släpps Siri fri och lever sedan ett tillbakadraget liv med sin mor på Östermalm utan aktieaffärer.

Siri Thunström avlider 1948, 76 år gammal. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad