Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Förundersökning om Siri Thunströms "karaktär" 1919

Förundersökning av den bedrägerianklagade Siri Thunströms ”karaktär och personliga förhållanden”.

Ett flertal personer som känt eller haft att göra med Thunström uttalar sig.

Undersökningen innehåller även en sida där Thunström själv svarar på frågan om sin eventuella skuld till det brott hon står anklagad för. 

Från 1919. 14 sidor.

Bakgrund:
Siri Thunström föds 1872 i Norrköping. Hennes far är egenföretagare och hon arbetar på själv på bank. På vis får hon tidigt en inblick i hur finansvärlden och aktiespekulationer fungerar. Under 1910-talet stiger aktiekurserna skyhögt. Siri börjar handla med aktier. Snabbt bygger hon upp ett kapital. 1917 flyttar hon till Stockholm för att göra affärer på heltid. Hon hyr en lyxsvit på Grand hotell. Med en egen direkttelefon till börshuset och aktieaffärer för tiotusentals kronor om dagen gör hon sig legendarisk. Den folkskygga och neurotiska börsdrottningen lever ett isolerat liv i lyx.

1918 faller aktiekurserna, Siri förlorar pengar snabbt. För att kunna betala för sitt lyxliv lånar hon pengar på kredit. Med hjälp av den, noga beräkningar och en bankkurir flyttar hon pengar mellan banker. Till slut överstiger kreditlånen den faktiska summan som hon kan betala tillbaka. Krediten dras in och hon blir avslöjad. Det saknas 3,7 miljoner kronor, ett värde på ca 30 miljoner kronor idag.

Efter en långdragen rättegångsprocess döms Siri till straffarbete för bedrägeri på Stockholms läns- och straffängelse. Då hon bedömts som mentalt instabil hamnar hon på mentalsjukhuset Konradsberg istället.1922 släpps Siri fri och lever sedan ett tillbakadraget liv med sin mor på Östermalm utan aktieaffärer.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad