På hörnet av ett stort äldre hus ligger en takförsedd ingång till ett kafé. En kvinna har just kommit ut och två män ser ut att vara på väg in. Till höger om huset går en backe uppför.
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stadsmuseet i Stockholm

Hörnet Grev Turegatan 4 vid Riddargatan med Sturekattens kafferum. Kvarteret Styckjunkaren på höger sida

Sturekatten var ett kafé som från 1920-talet till 2021 låg på Riddargatan på Östermalm.

Hos Sturekatten möttes besökaren av kaffedoft, spetsdukar, soffor i nyrokoko, tickande pendyler och äppelkaka med marängtäcke. Och stammisar. En skrev i gästboken att han suttit vid samma bord tretusen gånger!

Från början låg Sturekatten på Kungsgatan. Efter en schism drog sig den ena ägaren ur och öppnade konditori Vetekatten i hörnet Kungsgatan/Klara Norra Kyrkogata. Den andra ägarinnan, Anna Skog, behöll namnet Sturekatten och fortsatte i det hus du ser på bilden, Riddargatan 1.

Huset på Riddargatan 1 revs 1965 för att ge plats åt Östermalmstorgs tunnelbanestation. Sturekatten flyttade då tvärs över gatan till nummer 4, en liten byggnad från slutet av 1700-talet som syns till höger i denna bild. Anna Skog och hennes syster hade haft en lägenhet i huset. Gästerna avnjöt sin fika i något av husets små rum, alla inredda med äldre möbler. Många av möblerna kom från systrarnas hem.

Sturekatten blev en klassiker i Stockholms kafé- och konditorvärld och låg kvar i det lilla 1700-talshuset till stängningen mars 2021.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad