Vid en stadsgata ligger två äldre hus, ett lågt och ett högt. I bottenvåningen på det högre huset ligger det ett kafé. Flera män passerar just ingången. Solen skiner.
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stockholms stadsmuseum

Grev Turegatan 4, Sturekattens kafferum t.h. och Grev Turegatan 6-8 i fonden.

Sturekatten var ett kafé som från 1920-talet till 2021 låg på Riddargatan på Östermalm.

Hos Sturekatten möttes besökaren av kaffedoft, spetsdukar, soffor i nyrokoko, tickande pendyler och äppelkaka med marängtäcke. Och stammisar. En skrev i gästboken att han suttit vid samma bord tretusen gånger!

Från början låg Sturekatten på Kungsgatan. Efter en schism drog sig den ena ägaren ur och öppnade konditori Vetekatten i hörnet Kungsgatan/Klara Norra Kyrkogata. Den andra ägarinnan, Anna Skog, behöll namnet Sturekatten och fortsatte i det hus du ser på bilden, Riddargatan 1.

Huset på Riddargatan 1 revs 1965 för att ge plats åt Östermalmstorgs tunnelbanestation. Sturekatten flyttade då tvärs över gatan till nummer 4, en liten byggnad från slutet av 1700-talet där Anna Skog och hennes syster hade haft en lägenhet. Gästerna avnjöt sin fika i något av husets små rum, alla inredda med äldre möbler. Många av möblerna kom från systrarnas hem.

Sturekatten blev en klassiker i Stockholms kafé- och konditorvärld och låg kvar i det lilla 1700-talshuset till stängningen mars 2021.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad