I en vägkorsning ligger ett äldre hus som på hörnet har en ingång till ett kafé. Kaféet har ett dekorativt tak över ingången och stora fönster ut mot gatan. Flera bilar av lite dyrare märken rullar förbi.
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stockholms stadsmuseum

Hörnet Grev Turegatan 4 t.v. och Riddargatan 1. Konditori Sturekatten

Sturekatten var ett kafé som från 1920-talet till 2021 låg på Riddargatan på Östermalm.

Hos Sturekatten möttes besökaren av kaffedoft, spetsdukar, soffor i nyrokoko, tickande pendyler och äppelkaka med marängtäcke. Och stammisar. En skrev i gästboken att han suttit vid samma bord tretusen gånger!

Från början låg Sturekatten på Kungsgatan. Efter en schism drog sig den ena ägaren ur och öppnade konditori Vetekatten i hörnet Kungsgatan/Klara Norra Kyrkogata. Den andra ägarinnan, Anna Skog, behöll namnet Sturekatten och fortsatte i det hus du ser på bilden, Riddargatan 1.

Huset på Riddargatan 1 revs 1965 för att ge plats åt Östermalmstorgs tunnelbanestation. Sturekatten flyttade då tvärs över gatan till nummer 4, en liten byggnad från slutet av 1700-talet där Anna Skog och hennes syster hade haft en lägenhet. Gästerna avnjöt sin fika i något av husets små rum, alla inredda med äldre möbler. Många av möblerna kom från systrarnas hem.

Sturekatten blev en klassiker i Stockholms kafé- och konditorvärld och låg kvar i det lilla 1700-talshuset till stängningen mars 2021.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad