En kvinna gör ett elegant simhopp ned i en simbassäng. Människor i och runt poolkanten tittar på. I bakgrunden syns en brant bergvägg.
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stadsmuseet i Stockholm

Simhopp vid Vanadisbadet

Tjusigt hopp! Det är 1940-tal och vi är på Stockholms mest urbana utomhusbad – Vanadisbadet. Det ligger mitt i Vanadislunden, omgivet av både bergsklippor, skir grönska och trafiken på Sveavägen.

Det populära Vanadisbadet invigdes i maj 1938, under en tidig och oväntad värmebölja. Utomhusbadet ritades av arkitekten Paul Hedqvist, och blev ett fint exempel på den svenska funktionalismen, en stil inom arkitektur. Badet ingick i en satsning av Idrottsstyrelsen på anläggningar för idrott och friluftsliv. Ny forskning pekade på solbadets betydelse för att motverka sjukdomar.

Vanadisbadet placerades i ett före detta stenbrott. Arkitekturen präglades av vitmålad betong, stora glaspartier och blåmålade ståldetaljer. När badet invigdes var det Stockholms första eluppvärmda utomhusbad. Här fanns flera bassänger, smäckra omklädningspaviljonger med solterrasser på taken och ett soldäck med bergväggen som dramatisk bakgrund.

Än idag upptäcker nya generationer den exotiska känslan av att bokstavligen bada mitt i stan.

Uppdaterad