En stor och långsmal vänthall med taklanterniner och fönsterpartier längs med sidorna. Människor köar. Längs hallens sidor finns det butiksluckor där det säljs olika varor. Ovanför dessa butiksluckor finns det väggmålningar med olika motiv från Sverige.
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stadsmuseet i Stockholm

Centralstationen. Stora vänthallen.

Året är 1955 och i vänthallen står resenärer i kö. Det är före kölapparnas tid och det kan vara kön till polletteringen vi ser. Vid den här tiden gick det utmärkt att ta med sig större bagage på tåget. Polletterat resgods var bagage som mot kostnad kunde medfölja på tågresan och hanteringen ombesörjdes av SJ.

Centralstationens stora vänthall ritades av Folke Zettervall och invigdes 1928. Den ersatte den banhall som tidigare funnits här. Vänthallen är nästan 120 meter lång och 28 meter bred. Dagsljus släpps in via taklanterniner, fönsterrader längs långsidorna och gavelfönsterpartier mot norr och söder.

Bilden är tagen från vänthallens södra del och fotografen står på den stora trappa av kalksten som ursprungligen ledde upp till en gemensam vänthall med en restaurang.

Ser du den tjusiga dricksvattensfontänen, krönt av en jordglob? Den utfördes troligen av Ansgar Almquist efter ritningar av Folke Zettervall.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad