Mellan åren 1847 och 1918 skrevs kvinnor som sålde – eller ibland bara antogs sälja – sexuella tjänster in vid den så kallade Besiktningsbyrån. Där tvingades de genomgå regelbundna gynekologiska läkarkontroller. Det uttalade syftet var att hindra spridningen av könssjukdomar. Befanns en kvinna vara smittad av till exempel syfilis tvingades hon till ett kurhus för att bli smittfri. Det här systemet kallades för reglementeringen.
Ibland inkom brev till Sedlighetspolisen, som hade ansvaret för att se till att prostituerade kvinnor skrevs in vid Besiktningsbyrån och dök upp på kontrollerna. Det här brevet från O.F. Karlson är ett exempel på hur sexköpare och polis samarbetade för att få kvinnor besiktigade:
Sthlm den 25/4 85.
Herr Kommissarie!
Lördagen den 18 april 1885 blef undertecknad af en qvinsperson lydande namnet Sigrid och boende Luntmakargatan 35 smittad /elakartad gonorrhea/ och anhåller vördsamt om nödiga åtgärders vidtagande för att hindra nämda qvinsperson att smitta andra.
Högaktningsfullt
O.F. Karlson
Nedanför har polisen antecknat:
Rosborg Clara Charl är på två ställen sökt men ej träffad, men genom modern tillsägen att vara här i dag kl 12 eller om hon ej hinner kl. 1 d 27/4 85
Uppe i högra hörnet finns ytterligare en anteckning från samma dag:
Clara Rosborg som det troddes vara är den 27/4 85 besigtigad o var frisk
Via en av länkarna till höger kan du läsa en utredning om Besiktningsbyrån och kvinnorna som tvingades besöka den.
Sexköpare Karlson anmäler kvinna han tror sig ha blivit smittad av till Sedlighetspolisen. Brev den 25 april 1885
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Karlson, O.F., Stockholms sedlighetspolis
Skapad
1885
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/ÖÄ/Prostitutionsavdelningen/E1
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsarkiv
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad