Ludvig Lewy var en tysk bosatt i Stockholm. Han försåg Storbritannien med information om tyska förhållanden under åren 1937 till 1940. Efter att en polisman i november 1939 hittat en bunt med maskinskrivna handlingar, i trappan till postkontoret på Katarinavägen, inleddes en utredning som ledde fram till att Lewy häktades. Det skedde den 7 februari 1940. Det här är en av de rapporter (den låg bland de handlingar som hittades på postkontoret) som Lewy skickade till Edo Fimmen (Eduard Carl Fimmen,ledare för Internationella Transportarbetarefederationen) i London, under hösten 1939. Samtliga rapporter som beslagtogs av polisen finns i den akt som tillhör rådhusrättens dom i saken. Ludvig samlade in sina informationer från kontakter i Europa, från flyktingar i Stockholm, och från affärsmän i Stockholm som hade kontakt med Tyskland. Lewy dömdes den 10 februari 1940 till åtta månaders straffarbete av Stockholms rådhusrätt. Utslaget fastställdes av Svea hovrätt den 25 maj 1941. Fallet Lewy finns beskrivet i Leif Björkmans bok Säkerhetstjänstens egen berättelse om spionjakten krigsåren 1939-1942 (se länk till höger). Ludvig Lewy avled i Stockholm den 24 december 1964 (Sankt Görans församling).
Texten är skriven på tyska.
Berliner Brief. Rapport av Ludvig Lewy i slutet av oktober 1939
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Lewy, Ludvig
Skapad
1939
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0140/06/03/Stockholms rådhusrätt, avdelning 5, hemliga mål, akt 3/1940
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsarkiv
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad