Litteraturtips
Författare: Linder, Gurli (1865-1947). Stockholms stadsbibliotek

"Mottagningar" och "salonger" / Gurli Linder

Det var professorskan Calla Curman som tog initiativet till det som skulle bli "de Curmanska mottagningarna". Dessa mottagningar, eller "salonger", ägde rum i hennes och hennes man professor Carl Curmans hem, Curmanska villan, Floragatan 3 på Östermalm. De bjöd in minst hundra gäster, vanligtvis tre datum om året, i februari, mars och april, och angav att "professor och fru Curman är hemma för sina vänner" mellan 8 och 11 på kvällen, då man fick komma och gå som man ville. Mat serverades, men inte så mycket som vid en supé, utan det viktiga var den andliga spisen, oftast musik, och stimulerande konversation.

Många av tidens intellektuella kändisar fanns med på mottagningarna, som Björnstjerne Björnson, Ellen Key, Artur Hazelius, Ann Charlotte Leffler, Alfhild Agrell, Gunnar Wennerberg, Viktor Rydberg och Carl Snoilsky.
Textens författare Gurli Linder anser att "inga andra mottagningar nådde upp till den glans och den harmoniska form som de Curmanska", men beskriver ändå liknande bjudningar i andra hem, till exempel hos professor Gustaf Retzius och professorskan Anna Hierta-Retzius i "Spökslottet", Drottninggatan 110. 49 sidor.

Utdrag ur Linder, Gurli, Sällskapsliv i Stockholm under 1880-och 1890-talen : några minnesbilder. - 1918. - S. 22-70

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad