Högst upp på en kulle ligger ett gammalt trähus. Några träd i backen, till höger skymtas ytterligare ett hus.
Foto
Fotograf: Salin, Kasper (1856-1919). Stadsmuseet i Stockholm

Området vid malmgården Heleneborg.

Stockholms stad köpte Heleneborg 1906. Nuvarande kv. Heleneborg

Intill Söder Mälarstrand på Södermalm mittemot Långholmen ligger Heleneborgs malmgård. I bakgrunden ser vi Borgerskapets gubbhus som uppfördes mellan 1904 och 1908. 

År 1668 köptes tomten av Jonas Österling, direktör för Tobakskompaniet. Österling ville  bygga upp ett tobaksspinneri på tomten. Det blev dock alldeles för dyrt, så projektet stoppades. Österling gick i konkurs och dog utfattig 1691. Malmgården var sedan obebodd tills den brann ner 1701.

År 1721 byggdes gården upp igen av Magnus Julius De la Gardie och kallades "Österlingska tomten". De la Gardie planterade många fruktträd, men sålde gården vidare till Olof Forsberg, som startade en kritpipfabrik.

På 1760-talets ägdes gården av Adolf Christiernin, som gav egendomen dess nuvarande namn Heleneborg för att hedra sin maka Helena Malmin. 

Byggnaderna har förändrats och anpassats under årens lopp. Gården har haft många olika ägare och inrymt olika verksamheter. Det har till exempel funnits inte bara en pipfabrik utan också en textilfabrik, grönsaksodlingar och  fruktträdgårdar och dammar har funnits på egendomen. 

Stockholms stad köpte Heleneborg 1906. I samband med att Söder Mälarstrand skulle breddas för biltrafik revs gårdens paviljonger och ekonomibyggnader. Man tänkte riva även huvudbyggnaden, men den fick vara kvar till slut. Byggnaden är blåklassad av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att bebyggelsen har "synnerligen höga kulturhistoriska värden".

Bilden är tagen av fotograf Kasper Salin.

Kasper Salin (1856-1919) var en svensk arkitekt och amatörfotograf. Han fotograferade mycket av det Stockholm och den bebyggelse som försvunnit, främst på Södermalm, men även i Klarakvarteren. Mellan år 1885 och 1919 tog Kasper Salin närmare 2000 fotografier.

Hans namn förknippas också med det arkitekturpris som är uppkallat efter honom, Kasper Salin-priset.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad