Ett kapitel om namn på gator och kvarter i Stockholm. Namn på platser på landsbygden är ofta mycket gamla, medan namnen i en stad ofta förändras. Till exempel var Folkungagatan på Södermalm för några hundra år sedan uppdelad på följande sätt: "Danviksgatan närmast Danviken, Skeppsvarvsvägen nära Södra skeppsvarvet, Borgmästargatan vid en borgmästares malmgård, ett namn som tävlade med Pilgatan, eftersom det växte Pilträd där, väster därom låg Rådmansgatan, där en rådman bodde, och sista stumpen i väster hette Fatebursgatan, eftersom den ledde ner till sjön Fatburen."
Det fanns en logik bakom namnen på den tiden, men 1885 bestämde sig staden för en namnrevision. Det innebar att man ville ordna upp bland namnen och göra dem enhetliga. Bland de nya som kom till det året finns "Folkungagatan", ett namn som inte har något särskilt med platsen att göra. 4 sidor.
Utdrag ur Ericsson, Niklas, Stockholm : historien om den stolta staden. - 2002. - S. 158-161
Bortglömda Stockholmsnamn / Magnus Hansson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Hansson, Magnus (f. 1951)
Utgivningsår
2002
Utgiven av
B. Wahlströms bokförlag
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-32-32669-6
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad