Två kvinnor promenerar i solsken. Båda ser ut att ha välskräddade kläder. Den ena en figursydd kappa, den andra en tvådelad dräkt med kjol och kavaj. Den senare kvinnan håller i ett koppel med en mellanstor hund. I bakgrunden syns en liten kiosk med oval form på taket. Bakom den syns stora och pampiga hus av sten.
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stockholms stadsmuseum

Strandvägen vid Djurgårdsbron

Här är det mer vår än sommar, men på promenadstråket nummer ett, Strandvägen, lyser solen nästan jämt.

Året är 1946. Människor vill ut i vårsolen efter de dystra krigs- och krisåren. Lämmeltågen går fram och tillbaka mellan Nybroplan och Djurgården. Två ytterst välklädda kvinnor har just passerat fotografen. Och intresserat honom, snabb som han är att få upp kameran. Det är onekligen tjusiga snitt på dräkterna som bärs. Figursytt med lagda veck, puffärmar och pälskant. En hund gör dem sällskap.

Vi ser en kiosk med funkisformer. Vad kan ha sålts här? Helt klart kolsyrad dryck från Apotekarnes, som har en stor neonskylt på kioskens tak. Loranga, Citronil, sockerdricka och vichyvatten. Chokladkakor från Cloetta, Mazetti och Marabou. Kanske ettöres kolor, tuggummmi, tidningar och säkert också tobak.

Bakom kiosken ser vi Strandvägen 43-45, två av de många påkostade hus med höga konstnärliga värden och ambitioner längs denna 1,3 kilometer långa boulevard.

Uppdaterad