Diverse handlingar angående vit slavhandel 1915-1931
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Diverse handlingar angående vit slavhandel 1915-1931

Denna post innehåller en hel volym (arkivkartong) ur Utlänningsavdelningens arkiv.

Utländska personer som vistades i Stockholm blev i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet registerade av Utlänningsavdelningen (även kallad Utlänningsexpeditionen). Det var en särskild enhet under Kriminalpolisavdelningen, som i sin tur lydde under Överståthållarämbetet för polisärenden.

Handlingarna i den här volymen består huvudsakligen av internationella rapporter rörande det internationella arbetet för att motarbeta vit slavhandel som inleddes med en stor konferens i Paris 1904. Av speciellt intresse är omnämnandet av Zwi Migdal (en omfattande kriminell organisation i Argentina) och handlingar rörande den svenske sektledaren och kvinnoförföraren Albert Dahlström.

Han dömdes bland annat för vit slavhandel i USA och anledningen till att polisen i Stockholm intresserar sig för honom är att han år 1915 uppges ha bosatt sig i Ribby i Västerhaninge. Han ska bland annat driva en dansbana på somrarna. Det finns också ett längre brev från en pappa, A.J. Englund i Tacoma i USA, som beskriver Dahlströms verksamhet och hans samröre med pappans döttrar Edna och Hilda Englund.

Albert Dahlström befann sig under åren från 1890 och fram till och med första världskriget i Minnesota (Minneapolis och Saint Paul) och Illinois (Chicago och Rockford). Han startade år 1910 en svensk koloni vid Stillaquamish-floden i delstaten Washington. I Chicago trycktes en bok för att varna kvinnor för honom. Boken heter Mrs. Pedersens sanningar motsvarande Dahlströms lögner. Du kan läsa den via en av länkarna intill.

Enligt USA:s folkräkning år 1900 bodde missionären Albert Dahlström med hustrun Ellen och dottern Martha på 3112 Wentworth Avenue i Chicago (adressen förekommer även i den ovan nämnda boken Mrs Pedersens Sanningar). I folkräkningen finns antecknat att Dahlström var född i Sverige i juni 1873. Han blev amerikansk medborgare 1890. Ellen uppges som född i Sverige i april 1877. Hon fick medborgarskap 1897. (Dessa uppgifter har vänligen lämnats av Mark Magnuson vid Minnesota Population Center i Minneapolis).

Enligt svenska folkbokföringsuppgifter var Gustaf Albert Dahlström född i Kråksmåla den 2 augusti 1873. Han emigrerade till USA år 1890 och återkom till Stockholm hösten 1914. Till en början bosatte han sig på Klara Norra Kyrkogata. Efter ett decennium då han reste runt på många orter i landet bosatte han sig från och med året 1924 i området kring Västerhaninge och Huddinge söder om Stockholm.

Han hade vid den tiden en fosterson boende hos sig med namnet Gustaf Lucifer Dahlström, född den 15 oktober 1915. Albert gifte sig för sista gången år 1936 med Mary Ulrika Thunqvist, en kontorist från Stockholm. Han dog som hönsfarmare i Huddinge på nyårsafton 1964, 91 år gammal.

Volymen från utlänningsavdelningen innehåller också en lag från Isle of Man som redan år 1886 hade utfärdats för att motverka trafficking av kvinnor och barn (An act to make further provision for the protection of women and girls, the suppression of brothels, and other purposes). Se även en motsvarande volym i Polismästarens arkiv.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad