Elever övar maskinskrivning vid Bar-Lock-institutet
Maskinskrivningssalen på Bar-Lock-institutet, 1920-talet. Okänd fotograf, Stadsarkivet

Gör en källhänvisning

Källhänvisningen berättar var informationen kommer ifrån. Genom källhänvisningen kan både du och andra hitta tillbaka till originalet.

Det är viktigt att ange källan, exempelvis för att kunna skapa sig en egen uppfattning, vara källkritisk och granska att informationen stämmer. Det är också bra att känna till källans ursprung för att kunna leta vidare efter mer material.

En källhänvisning berättar:

  • vad bilden föreställer eller vad texten eller boken heter,
  • vem som har tagit fotot eller skrivit boken,
  • när fotot eller texten skapades,
  • var vi kan hitta det, och
  • vilket datum du hämtade materialet på internet.

All information du behöver för att göra en källhänvisning finns på sidan där materialet presenteras. ”Upphov: okänd” betyder att det inte finns någon information om vem som har tagit fotot, skrivit texten, komponerat melodin eller målat tavlan som du källhänvisar till.

Meningen med källhänvisning är att det ska vara lätt att hitta tillbaka till det material du har använt, till exempel om din läsare vill undersöka källan själv. Att kunna gå direkt till källan är viktigt för den som är källkritisk. Det är också ett sätt att ge erkännande eller tacka personen som skapat texten eller konstverket från första början. Utan upphovsmakarens insats skulle vi inte ha något material att använda oss av.

Källhänvisa till ett foto

Så här skriver du källhänvisningen:
Fotograf Julius Grape med kamera i sin ateljé, 1950. Foto: Lennart af Petersens. Stockholms stadsmuseum. Hämtad från https://stockholmskallan.stockholm.se/post/17263, 2019-12-30.


Källhänvisa till en text

Så här skriver du källhänvisningen:
Anmälan till försteläraren vid Jakobs församlings folkskola om vanartig elev, år 1898. Stockholms stadsarkiv, SE/SSA/1289/57 Uppfostringsanstalten för flickor E2 volym 3. Hämtad från https://stockholmskallan.stockholm.se/post/30474, 2019-12-30.

Brev ur Stadsarkivet och information om arkivhandlingen

Källhänvisa till en bok

Så här skriver du källhänvisningen:
Pihl, Ove. Hovmästar’n får jag beställa? Page One Publishing, Stockholm, 1996.

Källhänvisa till en webbplats

Så här skriver du källhänvisningen:
Källa: https://stockholmskallan.stockholm.se/teman/demokratisering/rostratt/. Läst 2019-12-30.

Artikeln Allmän och lika rösträtt i Stockholmskällan

Uppdaterad