Dekorativ illustration: Två fotografier på gatumiljö och byggnader
Österlånggatan, 1885-1919. Foto: Kasper Salin, Stadsmuseet i Stockholm. Flygfoto över Globen, 2001. Okänd fotograf, Spårvägsmuseet.

Kliv in i historien - historisk green screen

Du kan skapa en känsla för historien genom att själv bli en del av den. Kliv in i en historisk bild och jobba med budskap med hjälp av enkel green screen-teknik.

Lärarhandledning för:

Green screen är en spännande filmisk effekt. Tekniken är enkel och bygger på att det är lätt för en dator att skala bort en enfärgad bakgrund och ersätta den med en annan valfri miljö. Plötsligt befinner sig skådespelaren (eleven) på en helt annan plats, till exempel en historisk miljö!

Du kan förändra och anpassa uppgiften efter elevgruppens behov och förutsättningar. Du som lärare kan själv välja ut bilder genom att söka i Stockholmskällan eller låta eleverna söka själva. Green screen-teknik kan också användas för att presentera ett ämnesområde eller kombineras med bildanalys.

Kopiera texten och länkarna till ett word-dokument om du vill redigera lektionen. Låt eleverna arbeta i grupper. 

Under rubriken Externa länkar finns mer ingående beskrivning av hur de olika apparna fungerar. 
Kom ihåg: ni kan upptäcka och lära er appen tillsammans och att du som lärare inte behöver kunna allt från början.

Du behöver

  • Ipad eller annan lärplatta
  • Green screen-app, till exempel Green Screen by Do Ink eller Green Screen FX Studio
  • En stor, grön bakgrund, till exempel ett tyg
  • Bra, jämn belysning, till exempel dagsljus från ett fönster

Gör så här

  1. Ladda ned en bild från Stockholmskällan. Du hittar förslag på bilder längre ned på sidan.

  2. Spänn upp ett grönt tyg som bakgrund. Den gröna färgen ligger långt ifrån de naturliga färgtonerna i hud och hår, det gör det enkelt för appen att skala bort bakgrunden och ersätta den med den historiska bilden.

    Har ni ett stort grönt tyg som räcker en bit ut på golvet får eleverna möjlighet att synas i helbild i filmen. Har ni ett mindre grönt tyg fungerar det för eleverna att synas från midjan och uppåt (halvbild).

    Tips! Tänk på att undvika gröna kläder och om möjligt dölja andra gröna detaljer för att tekniken att ta bort bakgrunden ska fungera så bra som möjligt. Med bra belysning blir också resultatet bättre.

  3. Filma er scen mot den gröna bakgrunden med lärplattans kamera.

  4. Importera er filmsnutt till den green screen-app ni arbetar med. I appen lägger ni sedan till er bakgrundsbild från Stockholmskällan. Appen skalar bort den gröna bakgrunden och vips- filmens skådespelare har hamnat i en historisk miljö.

Fotografier att använda

Uppdaterad