Vy mot Sibirien i östra Vasastan.
Bildkonst
Konstnär: Fahlcrantz, Axel (1851-1925). Stockholms stadsmuseum

Öster om Eriksberg mot norr

Konstnär: Fahlcrantz, Axel 
Material och teknik: Olja på duk
Mått i mm: 510X770

Sommaren 1893 stod konstnären landskapsmålaren Axel Fahlcrantz (1851–1925) vid en bergig utkant av staden strax öster om Eriksberg, ungefär vid nuvarande Eriksbergsplan, och målade. Han blickade norrut över det obebyggda Träsket, en utfylld sjö med nordspetsen ungefär vid Odengatan och sydspetsen vid hörnet av Tegnér- och Birger Jarlsgatan.

På Fahlcrantz målning som skulle få titeln ”Öster om Eriksberg” syns berg, vilda blommor och gröna växter i förgrunden. I soldiset längre bort avtecknar sig bebyggelsen i östra Vasastaden, ”Sibirien”, som har börjat bebyggas med stora hyreskaserner för arbetare. Kyrkan som dominerar högra halvan av bilden byggdes som katolsk-apostolisk kyrka åren 1889–1890 vid nuvarande hörnet Odengatan–Birger Jarlsgatan. Den är sedan 1970-talet en grekisk-ortodox kyrka med namnet Sankt Georgios kyrka. Idag smälter byggnaden in i den övriga bebyggelsen och står inte ut på samma sätt som på målningen.

Uppe på höjden till vänster om kyrkan avtecknar sig Vanadislundens första vattenreservoar, som togs i drift 1879. Den uppfördes högst uppe på berget för att förse de nya stora bostadsområdena på norra Norrmalm och Vasastaden med dricksvatten. Men redan på 1910-talet var den för liten och en ny uppfördes på samma grund som den gamla. Åtta år senare kunde den nya borgliknande vattenreservoaren, som fortfarande används, tas i drift.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad