Mantalslängd enligt nationalencyklopedien: "förteckning över personer som var skyldiga att erlägga mantalspengar. Längderna upptog namn, hemvist, yrke, civilstånd m.m. på alla som blev mantalsskrivna inom ett mantalsskrivningsdistrikt."
Denna mantalsförteckning innehåller 1652 års uppgifter. I registret på sidan 284 står de mantalsskrivna alfabetiskt ordnade efter förnamn. På sidorna 310-316 är invånarna indelade efter yrke.
Bokstäverna s, v, ö och i står för södra, västra, östra och inre delarna av Gamla stan. Man delade in staden i dessa delar. Befolkningens sammansättning såg inte likadan ut i alla delarna. Man har beräknat att på senmedeltidenden betalade den södra delen mest pengar i skatt och man drar därför slutsatsen att människorna tjänade bäst där. 60 sidor.
Utdrag ur De Brun, Frans, Holmiana et alia ; 5:1-2. - 1924. - S. 256-316
Mantalsförteckning över staden mellan broarna av år 1652 / Frans De Brun
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
De Brun, Frans (1866-1930)
Skapad
1924
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Uppdaterad