Novellens rubriksida
Text
Författare: Sandel, Maria (1870-1927). Stockholms stadsbibliotek

Bland malströmmens hvirflar / Maria Sandel

Den här novellen utspelar sig i Stockholm under tidigt 1900-tal och en stor del av den är ett samtal mellan barndomsvännerna Emma Vidén och Ida Rodin. Uttrycket ”malströmmens virvlar” syftar på de svåra tankarna om svåra beslut som virvlar i huvudet hos personerna i novellen.

Emma jobbar som sömmerska, har långa arbetsdagar och dåligt betalt. Hon bor på bottenvåningen i ett hus som nästan är fallfärdigt, taket är täckt med papper och tapeterna är fuktskadade. Hon hyr också ut ett rum för att få lite extra pengar. Emma har en dotter som hon inte bor med för att hon inte har råd. Dottern bor istället hos en äldre kvinna, men Emma träffar dottern regelbundet och det är hennes lyckligaste stunder.

En dag på jobbet kommer vännen Ida dit, och behöver tröst och stöd. Idas livssituation är också svår, hennes man är arbetslös, de har fyra små barn, ett av barnen är sjukt och Ida är gravid igen. Vad ska hon göra? Emma stöttar så gott hon kan och de försöker tillsammans hitta en lösning för att båda ska få ett lättare liv. 12 sidor.

Novellen ingår i boken Vid svältgränsen av Maria Sandel. Boken innehåller nio noveller.

Utdrag ur Sandel, Maria, Vid svältgränsen och andra berättelser skildringar ur Stockholmslifvet. - 1908. - S. 131-146

Uppdaterad