Stadsmuseets bebyggelseantikvariska avdelning gjorde en inventering (undersökning) av innerstadens hus på 1970-80-talen. Vid årsskiftet 1982/83 hade ungefär 5000 fastigheter inventerats. De flesta husen på malmarna är från slutet av 1800-talet. De är en viktig del av vår innerstadsmiljö.
Därför har man utarbetat ett system där olika färger betyder hur experterna har bedömt hur värdefulla husen är ur kulturhistorisk synvinkel. Blå färg har den bebyggelse fått som anses som mest betydelsefull. Sedan följer grönt, gult och grått i fallande skala. En karta har tryckts upp med de olika klassifikationerna. Den senaste är från 1990-talet. Klassificeringarna är viktiga för hur bygglovsärenden utreds. 16 sidor. Illustrerad.
Utdrag ur Stadsvandringar / Stockholms stadsmuseum. 7 - 1984 - S. 9-24
Stadsmuseets arbete med ett byggnadsvårdsprogram för Stockholms innerstad / Marianne Råberg
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Råberg, Marianne (f. 1939)
Skapad
-
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad