Historien om Mariebergsfabriken berättas med utgångspunkt från några föremål. Marieberg startade sin verksamhet i slutet på 1750-talet. Det var Johan Eberhard Ludvig Ehrenreich som bad om tillåtelse att få starta en porslinsfabrik i Stockholm. Rörstrands porslinsfabrik hade etablerat sig redan på 1720-talet och fick nu en konkurrent.
Porslin hade man länge köpt från Kina och Japan. Det var bland annat Ostindiska Kompaniet som importerade porslinsgods. Det hade mycket hög status. Handlingskraftiga entreprenörer ville starta en svensk tillverkning av porslin, bland annat grundaren av Marieberg. Men fabriken kom att inrikta sig på lergods och fajans istället för äkta porslin. I Gamla stan har man hittat rester av mycket gamla hushållskärl i fajans. Se länken härintill.
Utdrag ur Stadsvandringar/ Stockholms stadsmuseum. 3 - 1980 - S. 74-80
7 sidor.
Fruktkorg, urna, tallrik, krus : några Mariebergspjäser i museets samlingar / Annika Tegnér
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Tegnér, Annika (f. 1941)
Skapad
1980
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Uppdaterad