På Waldemarsudde finns det två väderkvarnar. En av dem heter Prins Eugens kvarn, och det är den här som uppsatsen handlar om. Kvarnen stod klar 1784 – ett årtal som är inristat i en planka innanför dörren. Vad kvarnen saknar idag är sina vingar. Båda kvarnarna var av modellen holländare, vilket innebär att man ställer in vingarna mot vinden genom att vrida huven som vingarna sitter på Waldemarsudde.
Väderkvarnar kunde generellt användas till andra saker såsom sågning och oljeslagning. Just linolja tillverkades i Prins Eugens kvarn. Den kvarnen är den mest välbevarade oljekvarnen från 1700-talet i hela världen.
Med hjälp av text och bilder kan du få reda på mer om hur linolja tillverkades i kvarnen. 13 sidor.
Utdrag ur Thoresen, Hans, Årsberättelser / Museienämnden ; 1953. - 1954. - S. 15-27
Oljekvarnen på Waldemarsudde / Hans Thoresen
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Thoresen, Hans (1930-1985)
Skapad
1954
Utgiven av
K.L. Beckmans Boktryckeri
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Uppdaterad