Över en bred gata fångar fotografen en annan gata som går framåt och lite åt vänster i bild. På gatans vänstersida syns stora flerfamiljshus av sten. På gatans högersida syns lägre och äldre bebyggelse. I fonden sticker ett högt och spetsigt kyrktorn upp.
Foto
Fotograf: Larssons Ateljé. Stadsmuseet i Stockholm

Korsningen Kammakargatan - Stora Badstugatan

Våren år 1908. Någon står mitt på Sveavägen, intill Adolf Fredriks kyrkogård. Personen fotograferar Kammakargatan österut. Flera barn ser vad som händer och ler mot kameran. Kanske har de just kommit ut från John Johnssons specerimagasin och kaffehandel? De lär varken ha köpt de viner eller delikatesser som saluförs, men kanske en karamell? Om det var lördag. Eller så är de på väg från skolan. Pojken i dubbelknäppt rock och mössa bär en bok under armen.

Sveavägen heter fortfarande Stora Badstugatan och är ännu inte breddad och namnändrad. Gatan är smalare än idag, klädd med gatsten och har spårvagnsspår för vagnarna på linje 1. De plockar upp och släpper av passagerare längs en ringlinje till och från Slussen via Norrmalm och Östermalm.

Kammakargatan letar sig upp över Brunkebergsåsen, till toppen och Johannes kyrka. I kvarteren finns både fashionabla paradvåningar, enkla bostäder, större och mindre butiker och småhantverkare. 

Till höger kv. Flygaren, till vänster kv. Adonis.

Uppdaterad