Kapitel/artikel
Litteraturtips

Som bryggeriarbeterska 1897-1927 / Anna Jonsson

I Stockholms stadsmuseums skrift Stadsvandringar 11 finns en bryggeriarbeterskas berättelse nedskriven. Hon hette Anna och var en dalkulla som började arbeta på bryggeri i Eskilstuna och sedan i Norrköping. 1897 var hon i Stockholm några veckor för att se Stockholmsutställningen, och när hon under den tiden besökte ett par bekanta på ett bryggeri blev hon upptäckt av bryggeriets bokhållare. "Hon ser stark ut! sa han till en kulla. Vet nån var hon bor? Och det visste en av dem, och kom hem till mej på kvällen och frågade, om jag ville börja i sköljningen på St Eriks bryggeri. Nu hade jag ju inte alls tänkt på det, men jag besinnade mig, och tänkte att jag hade nästan tomt i kassan, och tänkte som så, en åtta dar kan jag väl stanna, så att jag får till hemresan. Och så började jag, och så blev jag fast där." 6 sidor.

Om du klickar på länken till fotot här intill får du se ett bild av bryggeriet tagen 1910. Säkert arbetade Anna någonstans där inne just då.

Utdrag ur Stadsvandringar / Stockholms stadsmuseum. 11, Stockholms stadsmuseum 1937-1987. - 1988. - S. 122-127

Och klickar du på länken till Stockholms folkminnen finns Anna Jonssons berättelse att läsa i fulltext.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Film om arbetet vid Sankt Eriks bryggeri 1920

Film om arbetet vid Sankt Eriks bryggeri 1920

Sankt Eriks Bryggeri AB, Kungsholmstorg 1.

Sankt Eriks Bryggeri AB, Kungsholmstorg 1.

Stockholms folkminnen : inledning / Carl Heideken och Lars Johannesson

Stockholms folkminnen : inledning / Carl Heideken och Lars Johannesson

Urbanisering & emigration
Tema

Urbanisering & emigration

Under 1800-talet lämnade många människor arbetet i jordbruket på landsbygden och flyttade till städerna. I Stockholm var det brist på bostäder och många bodde trångt.