Chanteuser, akrobater, komiker på Stockholms Tivoli omkring 1890 / Birgitta Bergström
Det har funnits fler nöjesparker än Grön Lund i Stockholm. Redan 1847 öppnades till exempel ett tivoli på Östgötagatan på Södermalm. I det här kapitlet ur Sankt Eriks årsbok får vi veta mer om olika tivolin och specifikt verksamheten på Stockholms tivoli på Djurgården. Det blev uppköpt av Skansen år 1901 och en av de gamla karusellerna finns fortfarande kvar där.
På Stockholms tivoli fanns det mycket som roade dåtidens invånare. Förutom att åka karusell gick det att lyssna på sång och musik. Speciellt populära var de kvinnliga artisterna, de så kallade chanteuserna. Även akrobater, jonglörer och komiker var populära liksom både människor och djur från andra världsdelar, vilket på den här tiden ansågs vara ”exotiskt”.
Kapitlet innehåller flera bilder, både på byggnader, artister och besökare samt en källförteckning. 18 sidor.
Utdrag ur Sankt Eriks årsbok 1978. - 1977. - S. 147-164
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Bergström, Birgitta
Utgivningsår
1977
Utgiven av
Samfundet S:t Erik
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.