Rund svart sköld med gulddekor
Föremål
Upphov: Okänd. Etnografiska museet

Coyets praktsköld

Det här är en rund lädersköld från 1600-talet. Framsidan är målad i svart och prydd med guldlackerade blommor och fåglar, och i mitten ett adelsvapen med ett lejon och en månskära. Den är förmodligen tillverkad i Indien men målad och dekorerad i Japan. Skölden har aldrig varit avsedd för strid, utan är ett rent konstföremål tänkt att signalera ägarens status och rikedom. Vem som tillverkade den är inte känt, men den skapades säkert på beställning av en svensk diplomat, Fredrik Coyet (1615-1687) från Stockholm.  

Coyet var en av många svenskar som hade tjänst i Holländska Ostindiska Kompaniet. Han adlades i Stockholm 1649, gifte sig i Indien året efter och fick minst tre barn. År 1652-1653 var han som diplomatiskt sändebud i Nagasaki i Japan, och utnämndes därefter till guvernör över den då nederländska kolonin Formosa (dagens Taiwan) och Fort Zeelandia år 1656. Bara några år senare, 1662, förlorade Coyet dock området till Koxinga, en japansk-kinesisk general som ville använda ön som bas för att återupprätta Mingdynastin i Kina. Coyet ställdes inför rätta och landsförvisades till Banda-öarna (i nuvarande Indonesien), och det skulle dröja tolv år innan han kunde ta sig tillbaka till Europa och Nederländerna där han dog 1687.  

Fredrik Coyet återsåg aldrig Stockholm, men hans sköld kom på okända vägar till Sverige. År 1852 skänktes den av en släkting till staten, och 1959 kom den till Östasiatiska museet på Skeppsholmen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad