Det här är en bok om kvinnors villkor i Stockholm för 200 år sedan. Det var olagligt att inte ha ett arbete och många kvinnor drevs in i prostitution. Det var visserligen också olagligt, men stöttades och uppmuntrades ofta av maktens män.
Flera kvinnor träder här fram ur skuggorna. Möt Anna Greta som försöker ta sig ur prostitutionen men bokstavligen släpas tillbaka. Eller Matilda som säljer sin kropp på den ökända bordellen London på Kråkgränd 2, alldeles i närheten av Slottet. Och den som driver bordellen: Anna Carlström. Hon kommer senare att skriva en bok om sitt liv och verksamheten.
Det är gripande att ta del av alla dessa kvinnoöden. Berättelsen ger också en levande beskrivning av huvudstaden kring år 1840: en mörk, smutsig och farlig plats, i alla fall för en stor del av invånarna.
Boken avslutas med en käll- och litteraturförteckning samt en kommentar om de använda källorna. Det finns också ett personregister och en karta där några nämnda platser är utmärkta. De bilder som illustrerar boken är svartvita. 163 sidor.
Innehåll
Förord: Välkommen till 1830-talet
Anna Greta
Matilda och Erika
Pappan
Kungens man får en idé
Arbetsgivaren
Venustemplet på Järntorget
Carlströms vänner och ovänner
Livet på London
Den misslyckade bagaren
Bordellen vid Spökslottet
Paris
Tvillingarnas återkomst
En historia om dubbelmoral
Bröllopet
Avslutningsord, ur Anna Carlströms bok
Några av de viktigaste personerna i boken
Källor
En trappa upp i en mörk gränd : Bordellhärvan i Stockholm 1838–41 / Kalle Holmqvist
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Holmqvist, Kalle (f. 1978)
Utgivningsår
2024
Utgiven av
Kvartstid förlag
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 9789198192599
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad