Omslagsbild Repris
Litteraturtips
Författare: Kling, Johan (f. 1962). Stockholms stadsbibliotek

Repris / Johan Kling

Repris är en självbiografisk roman. Regissören och författaren Johan Kling skriver om sina barn- och ungdomsår i 1970-talets Stockholm.

Johan har en mamma med ett adligt namn, men hans uppväxt är inte privilegierad, i alla fall inte ur ett känslomässigt perspektiv. Mamman är lynnig och krävande, pappan helt frånvarande. Att bli bortvald av sin pappa ska komma att prägla hela Johans liv. Det första försöket att få träffa sin pappa gör han vid tio års ålder:

   Jag ska utge mig för att vilja sälja jultidningar till honom. Planen är att presentera mig med namn och på så sätt få honom att förstå vem jag är. Jag har bestämt att jag ska använda min mammas efternamn, det är mycket ovanligt och missförstånd är omöjliga. Han kan inte undgå att förstå vem jag är.
   Det är före portkodernas tid. Och det är bara att kliva in i huset. Dörren ligger en trappa upp i en flott fastighet på Karlaplan. Min kompis står bredvid, invigd i mina planer. Vad känner jag när jag står utanför min pappas dörr och väntar, efter att ha ringt på klockan?
   Jag minns inte. Det har inte fastnat.
   Dörren går upp.


Repris är en levande barndomsskildring och en rasande uppgörelse med vuxenvärldens svek. Den är också en träffande Stockholmsskildring och beskriver huvudstaden både geografiskt och sociologiskt. 200 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad